Een groendak, ook wel een vegetatiedak genoemd, is een dakbedekking die begroeid is met planten. Ontdek waarom een groendak een ideale keuze kan zijn voor jouw dak.
- Warmteregulatie: Groendaken hebben een isolerende werking. In de zomer loopt de temperatuur in je woning daardoor minder snel op. In de winter gebeurt net het omgekeerde: de warmte blijft beter binnen en de koude wordt beter buitengehouden.
- Geluidsisolatie: Groendaken hebben ook een geluidsisolerende werking, aangezien het substraat en de vegetatielaag geluidsgolven absorberen. Zo hoor je binnen minder het verkeer of andere geluiden van buiten je woning.
- Verbetering van de luchtkwaliteit: Groendaken dragen bij aan de verbetering van de luchtkwaliteit. Ze houden namelijk fijnstof vast en absorberen schadelijke stoffen uit de lucht. Groendaken produceren bovendien zuurstof en verminderen de CO2-uitstoot.
- Verlengde levensduur van de dakbedekking: De begroeiing en de substraatlaag van een groendak beschermen de dakbedekking tegen UV-straling en weersinvloeden. Dit kan de levensduur van de dakbedekking aanzienlijk verlengen.
- Wateropvang: Groendaken houden een deel van het regenwater vast. Zo wordt de riolering minder belast. Groendaken verkleinen dus het risico op overstromingen en dragen bij aan een betere waterhuishouding in steden.
- Biodiversiteit: Groendaken bieden een habitat voor planten, vogels, insecten en andere dieren. Ze bevorderen dus de biodiversiteit in stedelijke gebieden.
- Esthetische waarde: Tot slot verhoogt een groendak ook de esthetische waarde van een gebouw. Een grijs en saai dak wordt namelijk omgetoverd tot een groene oase in de stad.
Groendaken bieden dus tal van voordelen. In Vlaanderen, Brussel en Wallonië kan je bovendien subsidies krijgen voor het aanleggen van een duurzaam groendak. Die subsidies variëren van gemeente tot gemeente.